Picture01776 1Tidlig i år ble jeg forespurt om jeg kunne ta noen bilder for ei ung jente som skal starte opp ett nytt dansestudio i Arendal med navn ”Shake it Dansestudio”. Målgruppen for dansestudioet er gutter og jenter i alle aldre,- med hensikt å gi deltagerne energi, gleden av å skape noe og en mestringsfølelse.

Innehaver av dansestudioet er Heidi Pettersen. Med på prosjektet har jeg med meg Rita Brevik og Leif Andersen, begge godt bekjente gjennom Arendal Fotoklubb. Heidi og Rita kjenner hverandre godt fra tidligere, noe som er en stor fordel for å opparbeide trygget foran kameraet. Siden Rita også fotograferer så er hun til god hjelp i forhold til belysning og kreative ideer som bobler opp underveis. Leif og undertegnede trives normalt best innen landskapsfotografering, men portretter er alltid spennende, særlig i slike situasjoner der vi kan eksprementere med både lys og uttrykk.

Før vi tar bildene har vi på forhånd diskutert hva slags bilder som ønskes og hva de skal brukes til. De ferdige bildene ønskes brukt til store postere, samt grafisk innhold på en webside. Vi ser for oss store ensfargede bakgrunner, noe som passer dårlig med den lokasjonen vi har valgt der hvitmalt panel samt tapet i beige er gjennomgående. For å løse dette lager Leif en stor ramme der det spennes opp ett stort hvitt laken. Tanken er å lyssette denne konstruksjonen fra baksiden, for så på den måten få en ensfarget hvit bakgrunn. Men enkle knep i Photoshop kan vi så i ettertid sette inn hva vi enn ønsker av lyse bakgrunner.

Som vanlig i slike portrett-situasjoner så kobler jeg Leica S`n opp mot en Macbook med en "tether"-kabel. På denne måten tar det bare noen få sekunder fra jeg tar bildet til vi kan bildet i full størrelse på skjermen. For å vise bildene bruker jeg programmet Capture One. Dette gjør det enkelt å verifisere fokus, eksponering og komposisjon.

Både Leif og jeg benytter Capture One når det gjelder RAW-håndtering og etterbehandling av bildefilene. Programmet er enkelt å jobbe med og gir gode forutsigbare resultat, mine erfaringer med Capture One kan du lese her. Utskifting av bakgrunn har naturlig nok blitt gjort i Photoshop.

 

File 01 01 2017, 14 32 01

Utøver og fotograf i sving!

Belysningen er gjort med to sett med Elincrom Quadra Hybrid. Vi bruker to sett for å for å ha full kontroll på hovedlys og utfyllingslys. En av svakhetene med Quadra Hybrid settene er nettopp den at de to utgangene ikke kan justeres inviduelt. Normalt løses dette ved å jobbe med avstand mellom lys og modell, men i dette tilfellet der plassen er liten, så er det en stor fordel å ha to sett med lys. Vi har satt de opp slik at de utløser hverandre på lys-blink. Dermed kan vi bruke hver vår fjernkontroll for å aktivere lyset med våre respektive kamera. For å hjelpe oss selv med å sette opp lyset så har vi brukt en Sekonic L-308 lysmåler.

 

Picture01733 1

Resultat etter redigering av bakgrunn
(Fotograf: Tom Erik - Leica S + Summarit 35mm CS)

 

CF01041t9 1

"Let´s dance!"
(Fotograf: Leif Andersen - Phase One + P30 bakstykke + 45mm Mamiya)

 

Picture01791

Energi og glede!
(Fotograf: Tom Erik - Leica S + Summarit 35mm CS)

 

 

 

Picture01703

Rock and roll
(Fotograf: Tom Erik - Leica S + Summarit 35mm CS)