Ifølge tradisjonen viskes skillet mellom den normale daglige verden og den mer obskure spøkelsesaktige verdenen på halloween. Under halloween-feiringen er det derfor vanlig å pynte med gjenstander som symboliserer døden, de levende døde, svart magi eller mytiske monstre. I vår oppdiktede historie har vi jobbet med å fremstille en zombie, et utrykk som oftest er brukt for å beskrive «ånden til en død person». I følge afro-karibisk voodoo-kultur er en zombie et vesen med død kropp som er gjenopplivet av en overnaturlig kraft.

22467588 1972205956382440 1467947073713368407 oDet har gått med mange timer for å skape vår oppdiktede zombie-historie der målet var å lage et "eventyr" i et foto der spesialeffekter spiller en sentral rolle. Vi ønsket å skape en reaksjon av frykt og ubehag når man ser bildet. Man skal samtidig få lyst til å se litt nøyere på bildet for å studere alle detaljene mer nærgående. Initiativtager, Liv Andersen, har stått for all sminke og fysiske effekter. For henne er dette med å sminke såkalte “effekter“ en hobby. Interessen startet da hun for noen år tilbake søkte på youtube for å få inspirasjon til hva hun ville "gå med" til Halloween. Teknikken ble innøvd og på kort tid førte det til stor oppmerksomhet rundt effektene der flere etterhvert tok kontakt for å få hjelp til å lage avanserte halloween effekter. Utdanning innen kunst har gitt et godt utgangspunkt med hensyn på både kreativitet og teknisk ferdighet som er to viktige faktorer for å lykkes med effekt sminke.

Vår modell har vært Rikke Norby som har utvist en fantastisk tålmodighet og samarbeidsvilje. Med sin flotte kroppsbeherskelse fikk vi frem noen aldeles herlige poseturer som er selv en zombie verdig!

Leif Andersen og undertegnede har bidratt med å finne lokasjon, sette opp en effektfull belysning samt fotografert alle bildene. Både Leif og jeg er entusiastiske medlemmer av Arendal Fotoklubb, men vårt hovedfokus er normalt innenfor landskapsfotografering. Portretter er alltid spennende, særlig når man kommer innenfor slike rammer der vi kan leke med lys og uttrykk.

Teknikk med sminke
Normalt ville jeg gjort alle zombie effektene med å etterbehandle bildene i Photoshop. Men, siden det er sminken, effektene og protesene som skal fremheves så har vi redusert den digitale bearbeidingen til et minimum. Dermed måtte proteser, sminke og maling være så troverdig som mulig før fotografering. Det er brukt proteser av silikon på deler av ribbein der muskler og bein vises, i ansikt og på den ene hånden som blottlegger et bein. Disse er laget for å bevege seg og kunne således vært benyttet i film der mimikk og bevegelse er viktig.22289655 10159425580990472 8510926086554201598 o

Den ene halvdelen av ansiktet er sminket som et vanlig vakkert ansikt, mens den andre halvdelen skal illustrere zombie viruset som begynner å ta over kroppen til Rikke. Selve arbeidet med proteser, maling og sminken var tidkrevende og tok mer enn 6 timer å fullføre!

Lokasjon
Lokalisasjonen har vært en viktig faktor for å få frem vår tenke apokalyptisk verden. Vi har vært rundt å lett etter det perfekte stedet og havnet til slutt på Kalvøysund festning i Kilsund. De gamle bunkersene viste seg å være helt perfekte med sine rustne metall-dører, murstein som faller fra hverandre og naturlig misfarge av kalk på veggene. Hovedbilde er tatt inne i en bunkers der det går en korridor bak modellen slik at vi kan sette opp et lys inne i denne korridoren. Ekstra effektfullt ble det når vi fylte korridoren med røyk. Utfordringen med slike lokasjoner er at det er mørkt og trangt, noe som gjør det utfordrende med plassering av lys, ikke minst å få fokus til å sitte.

Fotograferingen
Leif og undertegnede jobber begge med mellomformat-kamera denne gangen. Leif har brukt en Mamiya 645 med P30+ digitalt bakstykke og jeg en Leica S(006). Vi har valgt litt forskjellige brennvidder slik at bildene får forskjellige uttrykk. Alle mine bilder er tatt med Leica Summarit 35mm CS mens Leif har valgt å variere mellom Mamiya Sekor moderat vidvinkel 45mm og klassisk normal objektiv på 80mm brennvidde. For at Rikke skal kunne se posituren sin valgte jeg å koble opp en Macbook med "tether" direkte til Capture One. På den måten tar det bare noen få sekunder fra jeg tar bildet til man kan se det i full størrelse på laptop`n. Dette gjør det også enkelt for meg å sjekke at fokus og eksponering er korrekt samtidig som det gir gode mulighet til å finjustere detaljer jeg aldri ville lagt merke til om jeg skulle forholde meg til den lille skjermen bak på kameraet.

Belysningen er ivaretatt med to sett Elincrome Quadra Hybrid der hovedlyset er satt på innsiden av en mellomstor Rotalux Deep Octabox og med baklyset i en smal grid. Vi har ett Elincrom-sett hver og har satt de opp slik at de utløser hverandre på lys-blink. Dermed kan vi bruke hver vår fjernkontroll for å aktivere lyset med våre respektive kamera.

Både Leif og jeg benytter Capture One når det gjelder RAW-håndtering og etterbehandling av bildefilene. Programmet er enkelt å jobbe med og gir godt resultat, mine erfaringer med Capture One kan du lese her. Noen større manipulering har blitt gjort i Photoshop.

De ferdige fotografiene er brukt til markedsføring og i en konkurranse der vinneren får en gratis oppsminking før Halloween.

 

 

Line 2

Foto: Leif Andersen
Mamiya 645 + 80mm Mamiya Sekor - 1/125s@f4,5 ISO100

 

 

Picture01564

 Foto: Tom Erik Smedal
Leica S + 35mm Summarit CS - 1/250s@f4,8 ISO100

 

 

Picture01540 1

Foto: Tom Erik Smedal
Leica S + 35mm Summarit CS - 1/250s@f4,8 ISO100

 

Halloween plakat lowres

Den ferdige plakaten som vil være godt synelig på utesiden av butikken "Fredrik & Louisa"på Harebakken Senteret lørdagen før halloween.
Foto/grafisk: Leif Andersen/Tom Erik Smedal
Mamiya 645 + 45mm Mamiya Sekor - 1/125s@f4,5 ISO100